Основна школа "Ђура Јакшић" Каћ

 
 

O КАЋУ

 

O ШКОЛИ

Школа у Каћу основана је 1763. године, када је имала 9 ученика и учитеља Илију Петровића, који је у Каћу службовао више од двадесет година. Године 1900. школа је имала 391 ученика и 6 наставника. Настава је била организована у две школске зграде. На стару школску зграду дограђен је спрат 1960. године, тако да је школа имала укупно 11 учионица, 837 ученика и 30 наставника. Настава се изводила у три објекта. Школа је раније имала неколико назива: "Српско - православна", "Комунална", "Државна" итд. После Другог светског рата прерасла је у осмогодишњу и добила назив О. Ш. "Ђура Јакшић". Спортска дворана је изграђена 1975. године, са 1.600 квадрата. На централну зграду, 1984. године дограђено је шест учионица и радионица за техничко. Данас школа има 1042 ученика, у 40 одељења, 87 запослених међу њима 63 професора, наставника и учитеља. Директори школе од Другог светског рата до сада били су: Милан Пелоза, Јован Михајловић, Станко Конадинић (30 година директор), Јово Пејић, Миле Будимир као вд, Јелица Маринков и Миле Будимир.

Данас, школа названа по познатом песнику, сликару и боему Ђури Јакшићу. Настава се одвија у три објекта: Централна школска зграда, стара школа и Крајишник. Укупна површина затвореног школског простора је 5.152 м2. Отворени школски простор обухвата школска дворишта, која истовремено служе као спортски терени и зелене површине. Школа располаже са 22 учионице од чега је 11 за разредну наставу. Остали простор чине: Спортска дворана са пратећим просторијама за потребе наставе физичког васпитања, школска библиотека, кухиња са трпезаријом, 3 зборнице, 3 канцеларије, 2 радионице за наставу техничког образовања и просторија за реализацију изборне наставе из информатике где се настава одвија на компјутерима новије генерације. Школа има педијатра и стоматолога који обављају редовне систематске прегледе, вакцинацију, лечење и врше едукацију ученика у превентивне сврхе. Кабинети и учионице опремљени су савременим аудио-визуелним средствима. Безбедност ученика је појачана видео надзором, ради се на перманентном стручном усавршавању наставника и едукацији родитеља. Негује се народна традиција, верска и национална толеранција. Школа узима децу у Каћу, бруси их, дорађује, дотерује, оплемењује знањем стварајући од деце невиног незнања младе људе спремне за живот, будућност, рад и даље образовање. За културно - забавни живот школе задужена је Комисија за културну и јавну делатност, која сваке године организује неколико лепих приредби, међу њима су најраскошније приредбе за Дан Светог Саве и Дан школе. Комисија за културну и јавну делатност сарађује са комисијом за културу и образовање МЗ Каћ. Већ годинама уназад школа добија свога Кума којег проглашава на свечаној академији поводом школске славе Светог Саве. Приредбе представљају праву смотру младости, игре и музике. Школа издаје и школски лист "Липар". Више од 60 посто ученика је укључено у рад спортских ваннаставних активности, спорстских клубова у месту и културно уметничких друштава. Када су у питању хуманитарне акције школа је носилац сребрне плакете црвеног крста Србије као прва школа која је притекла у помоћ током Мартовских догађаја на Косову. Школа сарађује са братском основном школом " Ђура Јакшић" из Шарговца код Бања Луке, истоименим школама из Српске Црње и Крагујевца као и основном школом "Марко Рајковић" из Врбовца код Косовске Витине којој смо том приликом упутили нашу хуманитарну помоћ.

Испред школе је биста Милеве Марић Ајнштајн, од 1999. године, дело нашег познатог вајара Јована Солдатовића. Милевин отац, Милош Марић, рођени је Каћанин. Милева и Алберт радо су долазили у Каћ, на имање Марићевих.

Повратак на врх