Основна школа "Ђура Јакшић" Каћ

 
 

Kорисне информације за ученике

КОДЕКС ПОНАШАЊА

Глогстер – GLOGSTER   ВИРТУЕЛНА УЧИОНИЦА

Глогстер је друштвена мрежа која омогућава корисницима да креирају интерактивне бесплатне плаката, постере или Glogs.

"Glog", скраћеница за "графичку блог", је интерактивна мултимедијална слика. Изгледа као плакат, али читаоци могу да комуницирају са садржајем. Тренутно ова друштвена мрежа има више од милион регистрованих корисника. Иако већина корисника су Glogster тинејџери, алат се тренутно користи за рекламирање, као и за израду едукативних садржаја и занимљивих биографија. Glogster EDU је покренут у октобру 2009 године како би био у служби образовања друштва, зато се и сматра врстом друштвене мреже. Glogster EDU омогућава наставницима и ученицима да користе Glogs као наставнa средстава и делити своје Glogs у виртуелним учионицама. Glogster EDU је намењен углавном за наставнике, ученике.

Glogster пружа online окружење за дизајнирање интерактивних плаката и постера. Корисник уноси текст, слике, фотографије, аудио (MP3), видео снимке, специјалне ефекте и друге елементе у њихов Glogs тако да генерише мултимедијалну креацију online. Glogster је заснован на Adobe Flash елементима. Плакати могу да се деле са другим корисницима на сајту, уграђене у спољним викијима или блоговима, и деле преко многих друштвених мрежа као што су Facebook и Twitter. Glogs се могу извозити, штампати и сачувати у компјутерски компатибилне формате.

У нашој школи имамо виртуелну учионицу насталу на часовима информатике и рачунарства у дигиталном кабинету, и користе је ученици виших разреда, тачније седмих и осмих, на којима креирају виртуелне плакате и постере разних садржаја у корелацији са наставним предметима које изучавају, као на пример: историје, гографије, физике, биологије, ликовне и музичке културе, итд. Такође и на мултимедијалној секцији ова врста web алата нам доста користи, и употребљавамо је.
На овај начин савремене технологије су поново показале и доказале сврху и корисност у широј едукацији ученика. Трудићемо се да и прикажемо огледни час на коме ће бити приказани неки од виртуелних постера и online коришћење савремених 2.0 и 3.0 web алата у настави, едукацији и мотивацији ”немотивисаних ученика”.

Сада погледајте неке од линкова готових виртуелних плаката и постера које су направили ученици 7 и 8 разреда наше школе.

Приредила: Јасмина Јерковић,проф.информатике


ЕЛЕКТРОНСКО УЧЕЊЕ  И У НАШОЈ ШКОЛИ

Долазак информационих технологија и у нашу школу неизбежна је ствар! Из дана у дан повећава се број наставника који прихватају примену савремених технологија у настави:  Радован Козомара, Бориславка Видић, Славка Чичак и Драгана Јањић. 

Оваква комбинована настава,  која повезује живу реч у учионици и електронско учење, ученицима би требало да буде занимљивија, креативнија - подстиче на сарадњу, успоставља вршњачко учење и комуникацију кроз одређене активности: обавештавање ученика о предстојећим догађајима (http://cicakslavka.wordpress.com/), постављање задатака за проверу знања (http://nastavamatematike.wordpress.com/), за талентоване ученике (http://pamti.wordpress.com/), за такмичења (https://sites.google.com/site/matkometa/), за презентовање радова ученика у одређеним секцијама (http://cicakslavka.wordpress.com/) и у плану је још много тога.


Ширењем интернет мреже и повећањем броја корисника, електронска комуникација која користи блог постаје значајан облик интерактивног мeдија, а предности које можемо искористити у настави су: интерактивност и комуникативност, додавање мултимедијалних садржаја и линкова ка другим блоговима на вебу, повезивање са популарним друштвеним мрежама – Твитер, Фејсбук…


Блог представља нашу личну интернет страницу, наш  лични дневник, али је одавно превазишао своју основну намену  и  користи се у свим сферама живота,  а могу се укључити и остали наставници, али и родитељи,ако је на блогу, например, извештај о реализованој екскурзији или посетама позоришту, сајму књига или неким другим активностима...

Добродошли, јер заједно смо јачи, а најјачи је човек који зна!

К У Т А К ЗА УЧЕНИК ОСМИХ РАЗРЕДА

*НОВО* ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА 2013


*НОВО* ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ 2013

Збирка задатака из СРПСКОГ ЈЕЗИКА за завршни испит у основном образовању и васпитању за шк. 2011./2012. год.

Збирка задатака из МАТЕМАТИКЕ за завршни испит у основном образовању и васпитању за шк. 2011./2012. год.

Збирка задатака из СРПСКОГ ЈЕЗИКА за завршни испит у основном образовању и васпитању за шк. 2010./2011. год.

Збирка задатака из МАТЕМАТИКЕ за завршни испит у основном образовању и васпитању за шк. 2010./2011. год.

 

  Почетак | Управа школе | Запослени | Одељења | О школи | За родитеље | Секције | Такмичења